Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict treedt op wanneer er een disbalans is tussen wat de ene partij verlangt van de andere en andersom. Als een arbeidsconflict optreedt is de eerste logische stap het toch met elkaar eens proberen te worden. In veel gevallen kan onderling overleg voorkomen dat het uit de hand loopt. Bij een arbeidsconflict dat niet opgelost wordt door onderling overleg komt u als werkgever in aanraking met het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid. Daarin staat beschreven wat uw rechten en plichten zijn in geval van een arbeidsconflict. Hoe u om kunt gaan met ziekte als gevolg van een arbeidsconflict of werkweigering, maar ook de stimulans van mediation en samenwerken.

Tips in geval van een arbeidsconflict

De allerbeste oplossing van een arbeidsconflict is dat het voorkomen wordt. Dit doet u door een gedegen beleid te voeren van beoordeling van het functioneren medewerker. U zorgt voor een regelmatige cyclus van beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken, maar ook heldere communicatie in de tussenliggende periode. In dit beleid is automatisch ook opgenomen dat u goed werkt aan dossieropbouw. Hiermee zorgt u ervoor dat wanneer een arbeidsconflict toch optreedt, u precies kunt aangeven hoe u heeft proberen te voorkomen dat dit arbeidsconflict op kon treden. Tegelijkertijd is het goed u te beraden welke wegen u beloopt als een arbeidsconflict zich aandient. Zo kan het prettig zijn een onafhankelijke derde partij te vragen voor mediation.

Arbeidsconflict: kies HRLokaal

HRLokaal kan u zowel helpen om arbeidsconflicten zoveel mogelijk te voorkomen als bij het oplossen ervan. Als ervaren HR professionals kunnen we snel doorzien wat er aan de hand is en waar verbeteringen mogelijk zijn. We werken met een vaste abonnementsprijs voor de basis HR zaken. Hiermee kunt u geheel zelfstandig uw HR beleid professioneel vorm geven. Mocht u meer ondersteuning en advies willen, dan is dat ook mogelijk en rekenen we een uurtarief.

Neem contact op