Leidinggevende competenties

Wanneer we kijken naar leidinggevende competenties komen woorden omhoog als charisma, motiveren, houding, leiding geven aan talenten en integriteit. Eigenlijk zoeken we naar een optimale mix van persoonlijke ontwikkeling en toegepaste kennis en competenties en talenten. Niet voor niets zijn er teveel verhalen uit de hiërarchische bedrijfsstructuur waarin iemand die goed was in zijn vak steeds verder opklom en op een gegeven ogenblik tot manager werd benoemd en daarna ongelukkig werd; iemand met leidinggevende competenties is uit ander hout gesneden dan een expert in de toegepaste vakken. Iemand met leidinggevende competenties zet dat in om ondersteunend en richtinggevend te zijn, zonder arrogant te zijn, zodat al die verschillende geaardheden, agenda’s, belangen, wensen en motivaties in goede banen geleid kan worden.

Leidinggevende competenties advies

In ieder MKB bedrijf zal een andere mix van leidinggevende competenties nodig zijn. Soms moeten functies worden gecombineerd en kan bij aanname en ontwikkeling van personeel niet op slechts één aspect geselecteerd worden. Leidinggevende competenties kunnen echter ook op de achtergrond aanwezig zijn in een persoon die zich daar in eerste instantie niet op laat voorstaan. Wie daar oog voor heeft kan ontdekken dat de leidinggevende competenties reeds in huis zijn en via het ontwikkelen medewerkers ,tot bloei kan komen.

Om die latente leidinggevende competenties in medewerkers te kunnen onderscheiden is het goed om inzicht te hebben over welke competenties we spreken:

  • Houding, gedrag en charisma
  • Faciliteren medewerkers
  • Organiseren
  • Normen en waarden, integriteit
  • Boeien en binden medewerkers
  • Leiding geven aan talenten
  • Dienstbaar, visie, relatiegericht
  • Interesse, emotie en autonomie geven

Leidinggevende competenties en HRLokaal

Wilt u de competenties leidinggevende toetsen of verbeteren, dan kunt u HRLokaal vragen om advies. Hr Lokaal zijn gecertificeerde assessors zodat u de competenties van uw leidinggevenden kunt toetsen door middel van een assessment of wel een persoonlijk profile analyse. Wij zijn thuis in alle aspecten van een strategisch personeelsbeleid in MKB, waar competenties leidinggevende onderdeel van is. Die leidinggevende geeft per slot van rekening uitvoering aan het strategisch personeelsbeleid en speelt dus een sleutelrol daarin.

Neem contact op