Ziekteverzuim
Wat kan een werkgever doen als de medewerker zich ziek meldt? Hoe komt de werknemer weer snel aan het werk?
Ontslaan wegens ziekte kan vaak niet, loon doorbetalen moet en er is geen kennis aanwezig in het bedrijf hoe te sturen op beperking van het ziekteverzuim.
Elke ziektedag van een medewerker kost de werkgever gemiddeld € 300,- per dag. Het beperken van verzuim heeft dus direct invloed op de kosten. Hoe kan een bedrijf de verzuimkosten beperken?
HR Lokaal bestaat uit twee HR professionals met ruime ervaring in het HR vak, diepe kennis van de verzuimvraagstukken, de aanpak en mogelijke oplossingsrichtingen. HR Lokaal werkt samen met andere professionals en zorgt voor een maatgerichte aanpak dat past bij uw bedrijf en uw bedrijfsspecifieke en branche specifieke omgeving. Wij hanteren een van te voren vastgestelde prijs om te komen tot beleid. Zo weet u van tevoren precies hoeveel geld u kwijt bent en wordt u niet verrast door nacalculaties.
Tips bij ziekteverzuim:
- Onderzoek de aspecten die de hoogte van het verzuim beïnvloeden: het ervaren van werkdruk, motivatie, stress en werkbelasting, de competenties van de leidinggevende en onderlinge verhoudingen met collega’s en privé- omstandigheden. HR lokaal verzorgt audits waarin deze aspecten onderzocht worden.
- Voer eenduidig beleid. Hierin zijn interventies opgenomen die invloed hebben op de ziekmelding en werkhervatting van werknemer. Bijvoorbeeld de contactmomenten met de zieke werknemer, de loondoorbetaling bij de eerste twee ziektedagen, de loondoorbetaling bij de resterende verzuimperiode, de verzuimgesprekken die de leidinggevende met werknemer voert, de collegialiteit en de aandacht van de collega’s en direct leidinggevende etc.
- Zorg voor verzuimgesprekken. Een goed frequent verzuimgesprek voer je zo:
- Ken de feiten
- Geef aan dat dit gesprek voor beide partijen vervelend is
- Vraag naar de oorzaken van frequent kort verzuim (open en neutraal, wees een OEN)
- Vraag wat de medewerker zelf gaat doen om het verzuim te voorkomen
- Maak heldere afspraken
- Bouw zorgvuldig aan een reintegratiedossier bij verzuim langer dan zes weken waarin het ziekteverzuim van de werknemer vanaf dag 1 beschreven staat. Het UWV kan, na twee jaar ziekte, besluiten dat uit het reintegratie dossier blijkt dat werkgever onvoldoende reintegratie activiteiten heeft verricht. Het UWV geeft dan een loonsanctie waarbij werkgever het loon van de zieke werknemer na twee jaar ziekte moet doorbetalen. Dat kan oplopen tot 1 jaar loondoorbetaling. De werknemer kan niet ontslagen worden, heeft geen recht op een WGA/WIA uitkering en werkgever moet alsnog activiteiten ondernemen om werknemer te reintegreren of aan te tonen dat er geen passende arbeid voor handen is.
- Maak gebruik van de mogelijkheid om de loondoorbetaling van de werknemer op te schorten of stop te zetten als de werknemer zich onvoldoende inspant en zich niet houdt aan de voorschriften. HR lokaal adviseert bedrijven wanneer deze maatregel redelijkerwijs genomen kan worden.
HR lokaal adviseert bedrijven in het vaststellen van eenduidig beleid ten aanzien van ziekte van de werknemer en zorgt voor invoering door het creëren van draagvlak en verzorgen van voorlichting, workshops en trainingen.