Strategische personeelsplanning

In een markt en wereld in beweging, moeten ondernemers en bedrijven goed meebewegen. Een heldere strategie is dan behulpzaam. Die strategie geldt niet alleen voor het bedrijf als geheel, maar trekt ook door in een strategische personeelsplanning. Dan heeft u inzicht in uw huidige personeelsbestand zowel kwantitatief als kwalitatief en hoeveel mensen en wat voor soort kennis en competenties u  de toekomst nodig heeft. Uiteraard kunnen zaken dan nog anders lopen, maar ook dan bent u beter in staat daarop te anticiperen.

Strategische personeelsplanning – aandachtspunten

Wanneer u aan de slag gaat met strategische personeelsplanning, bieden de volgende aandachtspunten een eerste houvast:

  • zorg ervoor dat u trends en ontwikkelingen in de economie, de markt etc. goed in beeld heeft.
  • Vraag uzelf af of uw strategie daarop aansluit.
  • Wanneer dat helder is, kunt u in kaart brengen welke bezetting nodig is om die strategische doelen te realiseren.
  • Maak een nulpuntmeting; de huidige personeelssamenstelling zowel kwantitatief als kwalitatief
  • Gebruik daarvoor de IDU methodiek en de HR3P methode
  • Breng in kaart welk verloop u kunt verwachten, denk daarbij bijvoorbeeld aan pensionering
  • Welke ontwikkelingen zijn er binnen het huidige personeelsbestand – op dit punt kunt u overwegen een ontwikkelassessment in te zetten
  • Stel verschillende scenario’s op over de ontwikkeling van uw personeelsbestand
  • Met al deze informatie volgt de vraag hoe u en uw personeel zich hierop kunnen voorbereiden

Strategische personeelsplanning en HR Lokaal

Wilt u aan de slag met strategische personeelsplanning? Dan bent u bij HR Lokaal aan het juiste adres. Twee HR Professionals die zich exclusief richten op het bevorderen van strategisch personeelsbeleid in het MKB. Wij gebruiken het HR3P methodiek om u te ondersteunen om inzicht te krijgen in uw kwalitatieve bezetting. Omdat we van te voren een vaste prijs afspreken weet u van te voren welke kosten eraan verbonden zijn.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op.