Het gaat niet om je leeftijd, maar waar je mee bezig bent

Diversiteit draait meer om jong versus oud, dan om man versus vrouw.

Duurzame inzetbaarheid personeel
Als ik vanuit het raam van mijn werkkamer naar het speelveldje voor mijn huis kijk, ben ik elke keer weer verbaasd hoe sterk het gedrag van kinderen door ons biologische draaiboek wordt bepaald. Van peuter naar kleuter naar schoolkind en puber: zonder dat ze er veel invloed op hebben, doorlopen kinderen een scala van voorgeprogrammeerde gedragingen en gevoelens. Van de ene dag op de andere veranderen ze van donzige, zachtaardige wezentjes in nukkige Gremlins uit de gelijknamige Disney-film, om daarna gelukkig weer menselijke trekken aan te nemen.

Ook wij volwassenen doorlopen diverse ontwikkelingsstadia, zij het in een wat langzamer tempo. Het grote verschil met kinderen is echter dat de biologische programma’s vaak minder door leeftijd en meer door concrete gebeurtenissen worden bepaald. Zo kan een vijftigjarige verliefde vriendin zich net zo dwaas gedragen als een vijfentwintigjarige en zijn de rouwfases bij het verlies van een dierbare niet aan leeftijd gebonden. Ook ben ik altijd extra alert als iemand in mijn werkomgeving verhuist, want het verliezen van je veilige holletje is biologisch gezien extreem stressvol en je kunt er zeker van zijn dat die persoon tijdens de verbouw- en verhuisfase even niet zijn hoofd bij de zaak heeft.

Leeftijd en gedrag hebben dus vaak maar beperkt met elkaar te maken. Maar in de praktijk hebben wij toch nog steeds de neiging om gedrag vooral aan leeftijd toe te schrijven. Dit is heel jammer, want hierdoor missen we een unieke kans om het probleem van diversiteit tussen man en vrouw op het werk op te lossen. Nog altijd lopen we tegen het probleem aan dat vrouwen weliswaar in de meerderheid zijn als het gaat om het succesvol afsluiten van een studie, maar dat vijftien jaar later nog maar een op de vijf managers een vrouw is. Lees verder:http://fd.nl/fd-outlook/1099747/het-gaat-niet-om-je-leeftijd-maar-om-waar-je-mee-bezig-bent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *