Duurzame inzetbaarheid

Werkgevers die aandacht geven aan duurzame inzetbaarheid plukken daar vaak direct de vruchten van. Nu de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt (vergrijzing personeelsbestand), is duurzame inzetbaarheid een actueel thema bij veel MKB bedrijven. Bij duurzame inzetbaarheid draait het om de vraag hoe de oudere werknemer gemotiveerd, betrokken en gezond te houden. Zodat zij hun kwaliteiten optimaal in kunnen zetten. Dit betekent dat duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke missie is van werkgever en werknemer.

Wat te doen bij duurzame inzetbaarheid?

Net als bij alle andere aspecten van een strategisch personeelsbeleid, gaat het ook bij duurzame inzetbaarheid om open en heldere communicatie. Zorg ervoor dat u inzicht heeft in de vergrijzing personeelsbestand, maar ook in de wensen van oudere werknemers. Willen zij graag blijven doorwerken tot aan of zelfs na de pensioenleeftijd, of gaat de wens juist uit naar vervroegd pensioen? Het verschil in die wens bepaalt in hoeverre u als werkgever zult investeren in opleiding en training. Voorts vraagt duurzame inzetbaarheid om afwegingen te maken of de oudere werknemer op de juiste plaats zit, of dat er een passender functie te overwegen valt.

Vragen over duurzame inzetbaarheid? Vraag het HRLokaal

De in dit artikel aangestipte elementen van duurzame inzetbaarheid zijn slechts een klein tipje van de sluier. Duurzame inzetbaarheid vraagt om goed inzicht in uw personeelsbestand, heldere communicatie en een strategisch personeelsbeleid. Wilt u hiermee aan de slag en de duurzame inzetbaarheid van uw personeel verbeteren, dan bent u bij HRLokaal aan het juiste adres. HR Lokaal is uw partner en ontwerpt, leidt en traint en voert uit volgens uw wensen en met de kennis van HR Lokaal en de professionals.

Neem contact op